DON IVAN GRUBIŠIĆ - Osmi Grijeh - Posluh

Piše: dr.don Ivan Grubišić

Knjigu Osmi grijeh stavio sam na prvo mjesto knjiga koje sam prošle godine pročitao. Ta me je knjiga kao čovjeka, svećenika i sociologa oduševila kako svojim pristupom tematici tako i načinom na koji je napisana. To nije dobra knjiga, to je odlična i izvrsna knjiga. Natalija je uspjela napisati knjigu koja propituje temelje naše povijesti i naše civilizacije. Slijepa poslušnost određenim autoritetima je temelj svih ustanova bilo svjetovnih ili religijskih autoriteta. Sve ima služiti vrhovnom autoritetu kojega moćnici, tako oni misle, predstavljaju na ovom svijetu. To je paradigma istine određenih autoriteta, bez obzira kako ih nazivali. Najviše zla u povijesti je upravo prouzročila ova paradigma slijepe poslušnosti autoritetima na svim razinama ljudskog života i rada.

No, naša današnja civilizacija proživljava krizu te paradigme, i uglavnom mladi prihvaćaju autoritet istine kao novu paradigmu mišljenja, vrednovanja , vjerovanja i ponašanja. Naravno da ova knjiga moćnicima neće ići na ruku. Oni , za sada, nisu ni svjesni kako se temelji urušavaju i nastaje nova doba autoriteta istine. Naime, staviti u pitanje istine određenih autoriteta može samo osoba koja ima izoštren osjećaj za istinu i za drugoga čovjeka. Ovo je evanđeoska paradigma, Isusova paradigma. Bilo bi dobro da postane i paradigma kršćana po kojoj će se oni ostvarivati i biti prepoznati u sredini u kojoj žive.

Nažalost kršćani su ugašena svjetla u današnjem svijetu; ne shvaćaju što nam se događa a niti se trude da to shvate. No, nema nam druge nego tu istinu autoriteta znanosti, umjetnosti, nove interpretacije povijesnih zbivanja, treba smjelo i hrabro prihvatiti. Nije to lako, ali drugog puta nemamo. “Novo vino u nove mjehove”, biblijska je poruka. Ovakve su knjige osvježenje za ljude koji misle i koji nisu stranci u vlastitom životu i biću.

Zaista, nešto se nova događa! Najprije kod mislećih osoba, a onda, nadamo se, će se to pretvoriti kao nova civilizacija, gdje je božanstvo utjelovljeno u čovjeka i što učinimo čovjeku to smo učinili i vrhovnom božanstvu. Radi se o povijesnom novumu kod nas i u svijetu naše suvremenosti. Čitateljima želimo da knjigu čitaju i da je daju drugima kao “baklju” spoznaje i istine da je dalje šire. Mišljenja sam, da svaki onaj koji je ovu knjigu pročitao, mora biti uključen u širenje otkrivene istine povijesnih promjena u našim životima i u našoj civilizaciji. Autorici želimo da hrabro ide dalje, da piše, i da nas obdaruje ovako divnim knjigama, jer čovjek je ono što čita.